Charles Dickens

Vandaag de dag is Charles Dickens (1812-1870) nog steeds bekend als één van de voornaamste Engelse Romanschrijvers. In de 19e eeuw was hij vooral groot door zijn solidariteit met de onderdrukte arbeidersklasse en zijn kritiek op de elitaire burgerij. Zijn briljante en wonderlijke verbeeldingskracht weerspiegelde de mensen en hun daden in het victoriaanse tijdperk. Hij herschiep hen in karikaturen en blies de typen op die hij onder de aandacht wilde brengen. Charles Dickens was de eerste grote schrijver die over de maatschappelijke problemen van zijn tijd schreef en met zijn werk alle lagen van de bevolking bereikte.

Optredens

Charles Dickens trad rechtstreeks in contact met zijn publiek, door overal in het land zijn werk voor te lezen. Tijdens deze voordrachten toonde hij zich een groot acteur, met veel gevoel voor drama en romantiek, waarmee de schrijver zijn roman- personages tot leven wist te brengen.

Herkenbaar voor iedereen

Zijn meesterlijke schrijverschap en levendige vertelkunst waren voor iedereen toegankelijk en herkenbaar. Iedereen kon zich in zijn komische verhalen herkennen, arm en rijk, hoog en laag, groot en klein.

Charles Dickens vertolkte, in zijn eigen tijd, met zijn stem de groeiende maatschappijkritiek tegen ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

Charles Dickens

Gelijke rechten

Maar Dickens’ pleidooi voor tolerantie en gelijke rechten is nog steeds, en juist in deze roerige tijden steeds meer actueel.

De geniale manier waarop hij mensen portretteerde en met zijn onnavolgbare humor hun karakters uit wist te vergroten, maken zijn verhalen tot op de dag van vandaag geliefd.

Karakters

Onsterfelijke figuren zoals Scrooge, Uriah Heep, David Copperfield, Oliver Twist, en Nicolas Nickleby nemen de lezer mee in een nostalgische wereld waarin iedereen zich direct thuis kan voelen en kan meeleven met de personages.

De karakters die Charles Dickens beschrijft zijn universeel en daarom in de wereld om ons heen nog steeds voor iedereen direct herkenbaar.

Charles Dickens